![]() |
rsync backup - Printable Version +- ispCP - Board - Support (http://www.isp-control.net/forum) +-- Forum: ispCP Omega International Area (/forum-22.html) +--- Forum: Hungary Corner (/forum-46.html) +--- Thread: rsync backup (/thread-3958.html) |
rsync backup - Kika - 08-07-2008 04:21 AM English version: http://www.isp-control.net/forum/rsync-backup-%28rc6-only%29-t-3958.html#pid33957 Megcsinaltam vegre a napi mentes modositasat az RC6-ban. A modositas oka: tobb, mint 100GB-ot naponta tomoritgetni - nalam ennyi cucc van most fent - nem az a dolog, amit az almoskonyvek javasolnak (eroforras, sok IO muvelet, csak kopik az a hdd...). Ezert arra gondoltam, hogy a fajlokat rsync-kel fogom szinkronizalni, mert igy mindig csak a valtozast masolja at, ami sokkal gyorsabb es kevesbe nyirja a HDD-t is. Termeszetesen hatranya is van a dolognak: tobb fajlbejegyzes, ill valamivel tobb tarteruletet foglal es persze az ispcp adminban a visszaallitas funkciot sem ennek kezelesere talaltak ki. Lassuk be ez a mentes nem adatbiztonsag miatt keszitett mentes (azt masik szerverre illik), ez arra szolgal, hogy a felhasznalo ha valamit felulir veletlenul, akkor elo tudja kapni a tegnapi verziot. Arra szerintem alkalmasabb a fajl szintu mentes, hiszen ez altalaban csak nehany fajlt erint, szoval szerintem nem akkora baj, hogy az adminban a visszaallitas nem mukodik. Ea akkor most kicsit reszletesebben, hogy mit is irtam at pontosan benne: - iscp.conf-ban a ZIP értéke ezentúl lehet "rsync" is, akkor futnak le az altalam beleirt aprobb modositasok - a fajlok mentese soran a backups/{DOMAIN_NAME} konyvtarba szinkronizalja a domain tartalmat. Elso alkalommal mindent atmasol, de masodik futasra mar csak a valtozasokat - adatbazis mentesnel gzip-et keszit, ha a ZIP tipusa "rsync" (ez volt a szimpatikusabb nekem) - a mentes vegen van egy ellenorzes, ami ellenorzi, hogy elkeszultek-e a backup fajlok, de mivel itt nincs konkret fajlnev, s igy nincs mit ellenorizni ezert ez a resz nem fut le rsync eseten. A scriptet teszteltem, nalam gond nelkul fut. Inditasa: "ispcp-backup-all yes" paranccsal, ha megszakitjatok, akkor a /tmp-bol torolni kell a lock fajlt, hogy ujra lehessen futtatni. Varom a velemenyeket, eszreveteleket. RE: rsync backup (RC6 only) - Kika - 08-07-2008 06:52 AM Az elso mentes 2 ora alatt futott le (a tomoritessel meg sokkal tobb volt), a masodik mar csak 7 percet vett igenybe ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - nuno - 08-07-2008 11:32 PM Kika Hi how can i translate this to english? ![]() Nuno RE: rsync backup (RC6 only) - Kika - 08-08-2008 12:15 AM The important parts of the first message: I did the rsync backup modification in the RC6 backup script, because i had too many data for packing everything day by day (and maybe this will increase the lifetime of the HDDs). With this modification the first backup was 2 hours on my sytem (the gzip backup was much longer), but the second was only 7 minutes, because this script backup only the databases and the modificated files. This script create a folder in the {$DOMAIN_DIR}/backups and syncronizing every file to it without the log and the phptmp. The database backup will zipping with gzip (i like this, not the bzip2 ![]() If you download this script and change the "ZIP" type to "rsync" in the ispcp.conf than this method will run. I didn't touch the other methods. Don't forget: the recovery function in the admin panel doesn't works with this method, but you can access for each file via FTP. I think that this is a good backup method if the user overwrite his files and he would like to recover that. positvie: - not use lot of resources for long time - easy file recovery via ftp (don't need unpack the backup) - decrease the fragmentation - maybe increase the HDDs lifetime negative: - use more disk spaces (because not zipped) - lot of small file on the disk If you have any idea than write that please ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - nuno - 08-08-2008 12:29 AM Kika Thank you (you are fast ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - Kika - 08-12-2008 04:31 PM Kiprobalta valaki? Tapasztalatok, 5letek? Az en 5letem: kette kene szedni az adatbazis es a fajlrendszer mentesi modjanak beallitasat az ispcp.conf-ban ($ZIP -> $BACKUP_DB; $BACKUP_FILES). Az 1.0-hoz keszulo modban mar ez meg lesz oldva. Ha valakinek van valami egyeb ohaja, sohaja ne fogja vissza magat ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - Kika - 10-23-2008 09:43 AM Nem tudom hasznalja-e valaki ezt a mentest, de ma talaltam egy ebbol adodo hibat a qouta-nal. Beleszamolja a mentest is a foglalt tarteruletbe. Egyszeru a hiba javitasa, a quota managerben ra kell keresni a "backups/" -re es az exclude-ot ugy kell atirni, hogy az adott konyvtarat ne hasznalja ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - nemo - 10-23-2008 05:22 PM (10-23-2008 09:43 AM)Kika Wrote: Nem tudom hasznalja-e valaki ezt a mentest... én még nem, de valószínüleg fogom ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - Kika - 12-16-2008 07:47 AM Ha hasznalja valaki szoljon es felrakom az RC7-hez valot ![]() RE: rsync backup (RC6 only) - nemo - 12-16-2008 08:40 AM (12-16-2008 07:47 AM)Kika Wrote: Ha hasznalja valaki szoljon es felrakom az RC7-hez valotÉn még ott tartok, hogy egyelöre folyamatosan tesztelem a szervert, föként a spamszürö részét. Ma - mint tudod ![]() |