Current time: 05-20-2022, 12:13 PM Hello There, Guest! (LoginRegister)


Post Reply 
[OT: LOW RAM] Server running 100%
Author Message
hendry Offline
Junior Member
*

Posts: 77
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
Post: #1
[OT: LOW RAM] Server running 100%
My server is running Debian 4 with RC2 on it. It did run very well for a whole time, but now the amavis / clamav process is hanging on 100% and email is in the meanwhile not delivered. When looking at the running services i see:

Quote:Tasks: 83 total, 5 running, 78 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 99.7%us, 0.3%sy, 0.0%ni, 0.0%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st
Mem: 516872k total, 506872k used, 10000k free, 15484k buffers
Swap: 2104504k total, 0k used, 2104504k free, 174200k cached

PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
2751 amavis 25 0 48812 43m 1284 R 33.2 8.5 2:00.31 clamscan
2142 clamav 25 0 49700 43m 840 R 32.9 8.6 2:57.91 clamd
2750 amavis 25 0 48808 43m 1284 R 32.6 8.5 2:00.63 clamscan
2270 ntop 18 0 104m 35m 2296 S 0.3 7.1 0:02.05 ntop

One of my users told me that he has send an email with attachements for 14 MB. Is there a way to exclude this kind of attachements from scanning?
Any other suggestions why these processes are hanging?
(This post was last modified: 02-27-2008 06:52 PM by BeNe.)
02-26-2008 07:08 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
rbtux Offline
Moderator
*****
Moderators

Posts: 1,847
Joined: Feb 2007
Reputation: 33
Post: #2
RE: Server running 100%
well you are a litte short of memory... When you can upgrade 256 to 512 Mb you could move the amavis spool directory to a ramdisk. This speeds up the cases where the 14mb attachment are compressed archives...

the exclude of big attachments from scanning is IMHO not good idea...
02-26-2008 07:26 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hendry Offline
Junior Member
*

Posts: 77
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
Post: #3
RE: Server running 100%
rbtux Wrote:well you are a litte short of memory... When you can upgrade 256 to 512 Mb you could move the amavis spool directory to a ramdisk. This speeds up the cases where the 14mb attachment are compressed archives...

the exclude of big attachments from scanning is IMHO not good idea...

Server is already running with 512 mb of memory and because this is a rented dedicated server I cannot upgrade the memory Sad My installation was standard, is it a good idea to follow the How to run on a low resources system and disable for example BIND and tune Apache?

Why isn't it a good idea to exclude?
02-26-2008 07:33 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
rbtux Offline
Moderator
*****
Moderators

Posts: 1,847
Joined: Feb 2007
Reputation: 33
Post: #4
RE: Server running 100%
btw afair the defaults of clamav are that it doesn't scan archives bigger than 10M...
02-26-2008 07:33 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
rbtux Offline
Moderator
*****
Moderators

Posts: 1,847
Joined: Feb 2007
Reputation: 33
Post: #5
RE: Server running 100%
hendry Wrote:Why isn't it a good idea to exclude?

Because in my expirience there are only 2 or 3 files a day which are that big and not archives. So it doesn't really matter.

When you not have more resources you should consider following the tutorial. BUT 512 mb is simply not enough for such a full featured system...
02-26-2008 07:55 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
joximu Offline
helper
*****
Moderators

Posts: 7,024
Joined: Jan 2007
Reputation: 92
Post: #6
RE: Server running 100%
I'm still searching the link to ispCP... Smile
02-26-2008 08:11 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
rbtux Offline
Moderator
*****
Moderators

Posts: 1,847
Joined: Feb 2007
Reputation: 33
Post: #7
RE: Server running 100%
this might take a while Big Grin
02-26-2008 08:28 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Quemeros Offline
Junior Member
*

Posts: 86
Joined: Nov 2007
Reputation: 0
Post: #8
RE: [OT: LOW RAM] Server running 100%
Im equal... but with 2GB... its root... Only for testing now
Code:
Cpu(s): 99.7%us,  0.2%sy,  0.0%ni,  0.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.2%si,  0.0%st
Mem:   2028964k total,   433044k used,  1595920k free,     8008k buffers
Swap:  1951736k total,        0k used,  1951736k free,   103044k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
3034 amavis    25   0 64832  39m 1372 R   99  2.0  15:34.13 clamscan
3033 amavis    25   0 77032  51m 1408 R   50  2.6   7:50.79 clamscan
2549 clamav    25   0 80480  50m  524 R   50  2.6   7:58.24 clamd

20minutes leater...

Tasks: 101 total,   3 running,  98 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):100.0%us,  0.0%sy,  0.0%ni,  0.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:   2028964k total,   466636k used,  1562328k free,    10004k buffers
Swap:  1951736k total,        0k used,  1951736k free,   105612k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
3034 amavis    25   0 79276  53m 1408 R  100  2.7  31:56.95 clamscan
3139 amavis    25   0 79668  54m 1404 R  100  2.7  12:05.15 clamscan
    1 root      18   0  6124  676  560 S    0  0.0   0:01.97 init
(This post was last modified: 05-07-2008 02:51 AM by Quemeros.)
05-07-2008 02:32 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
hendry Offline
Junior Member
*

Posts: 77
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
Post: #9
RE: [OT: LOW RAM] Server running 100%
Quemeros Wrote:Im equal... but with 2GB... its root... Only for testing now

I used the repository of clamav directly and installed the latest version. My problem was solved after that
05-07-2008 02:54 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Quemeros Offline
Junior Member
*

Posts: 86
Joined: Nov 2007
Reputation: 0
Post: #10
RE: [OT: LOW RAM] Server running 100%
Thanks man... for my luck i found one "error" in the AMaVis config, that make AMaVis back to normal... but Clamav still making problems for aprox. 10 mins from it starts...
I just go to learn how to do that you say Smile (i'm new in with this xD)
------------------------------------ EDIT -------------------------
jajajaj i don't stand what means "repository"... Now i stand perfectly what you say, don't use apt-get, go direct to clamav web page to get files there Smile

THANKS A LOT HENDRY!
(This post was last modified: 05-10-2008 01:44 AM by Quemeros.)
05-07-2008 06:14 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)