Current time: 07-04-2020, 12:28 PM Hello There, Guest! (LoginRegister)


Post Reply 
klastrowanie ( wydajność i bezawaryjność )
Author Message
seba22 Offline
Junior Member
*

Posts: 39
Joined: Jul 2008
Reputation: 0
Post: #1
klastrowanie ( wydajność i bezawaryjność )
Witam,

Czy są jakieś procedury pozwalające na klastrowanie ISP CP względem wydajności i bez awaryjności ?


Widziałem artykuły opisujące stawianie 2 serwerów, ale miało to na myśli że tak powiem rozkładanie ruchu na zasadzie że ta strona stoi na serwerze A , a ta strona stoi na serwerze B.


Ja pytam o coś w stylu A i B stoją na tej samej maszynie, a ruch jest powiedzmy raz na jeden raz na drugi, wyjątkiem była by sytuacja gdyby padł serwer powiedzmy A, to wtedy cały ruch leci na B.

Pytam na chwile obecną tylko teoretycznie, bo jak na sajta bedę dawać to położę czystego apache.

Ale tak pytam, bo może mi się kiedyś to przydać, bo ispcp aktualnie stoi na moim małym web serverku, i jest spoko Wink

Coś natomiast spieprzyłem i siadło mi wysyłanie maili...

Chyba wgrałem sendmaila albo coś... i przestał mi panel wysyłać maile...

Troche to wkurza userów, ale ciągle nie wiem jak się za to zabrać...
( strony www wysyłają poprawnie, po prostu tylko Panel Admina ) siadł w tym względzie...
11-16-2008 12:38 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Alex Joe Offline
Junior Member
*

Posts: 72
Joined: Oct 2007
Reputation: 0
Post: #2
RE: klastrowanie ( wydajność i bezawaryjność )
Co do klastrowania wg Twojej koncepcji, nie to ispCP nie ma takich funkcji, tu raczej trzeba byłoby pomyśleć o jakimś innnym oprogramowaniu, który sprawdza statusy serwerów, serwer A jest głównym, serwer B jego wierną kopią tworzoną na bieżąco i w razie awarii A program nadrzędny kieruje ruch na B. Ale w tym wypadku i tak cały czas obciążony jest A, B nie bierze udziału, gdy A funkcjonuje. Nie widzę na razie innej możliwości.

Co do drugiej sprawy, to musiałbyś wrzucić więcej danych na temat usterki, spójrz w logi serwera pocztowego, czy w ogóle panel cokolwiek wysyła, bo może np. spamassasin ci wycina te maile, sprawdź konfigurację, naprawdę trudno powiedzieć, przyczyn może być kilka. No i przede wszystkim zastanów się od kiedy maile nie wychodzą i jakie zmiany od tamtej pory wykonywałeś.
11-24-2008 12:03 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)